Porumbul - de la semanat, la recoltare si procesare (2024)

Porumbul - de la semanat, la recoltare si procesare (1)

Publicat pe: 28 Aug. 2020

Cultura porumbului are o mare raspandire pe teritoriul tarii noastre. Aceste cereale se cultiva in diferite zone geografice si pot fi valorificate in multiple modalitati. Fie ca te gandesti sa cultivi porumb pentru consum sau pe post de furaj pentru animale, informatiile de mai jos iti vor fi utile. Afla in continuare cum se cultiva, ingrijeste si valorifica porumbul si care sunt cele mai comune soiuri de porumb.

Porumbul este o cereala cultivata din cele mai vechi timpuri, la scara larga, in intreaga lume. Spre deosebire de alte specii de cereale, acesta se poate adapta cu usurinta la diverse conditii climatice, tolerand atat perioadele de seceta, cat si ploile abundente si atacul daunatorilor.

Porumbul are cateva caracteristici definitorii:

  • Tulpina acestuia neramificata si groasa poate ajunge pana la peste 2 m inaltime;
  • Frunzele mari si despicate sunt dispuse alternativ pe tulpina;
  • Inflorescenta creste in partea de sus a tulpinii si e inconjurata de panusi;
  • Inflorescentele pot fi masculine, de tip panicul, sau feminine, de tip spadice.

Exista diverse soiuri de porumb, insa cele doua categorii principale sunt porumbul dulce care se poate consuma si fiert si porumbul conventional sau furajer. Cateva tipuri de porumb dulce, numit si Zea mays, cultivate deseori pe meleagurile noastre include:

  • Zea mays conv. indurata Bailey: caracterizat prin boabe tari, netede si rotunde;
  • Zea mays conv. amylacea Bailey: are endospermul fainos si un ridicat continut de amidon;
  • Zea mays conv. saccharata Sturt: acest soi de porumb dulce se poate consuma fiert, iar endospermul sau este sticlos;
  • Zea mays conv. everta Sturt: tip de porumb utilizat pentru a prepara floricele, obtinut din plante de talie redusa;
  • Zea mays conv. aorista Grebensc.: este un tip de porumb semisticlos.

Exista, de asem*nea, numerosi hibrizi de porumb zaharat, unii dintre ei fiind: Sheba F1, Starshine F1, Spirit F1, Sweet Spirit F1, Sweet Nugget F1, Legend F1, Sentinel F1, Basin F1.

La nivel european, tara noastra este cel mai mare producator de porumb. Aceasta cultura poate aduce multe avantaje fiind una profitabila, insa pentru a ajunge la rezultatele dorite, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte in plantarea si ingrijirea proumbului. In continuare, vom vorbi despre cele mai importante dintre ele.

Infiintarea culturii de porumb

Porumbul - de la semanat, la recoltare si procesare (2)

Inainte de a lua in considerare cultivarea porumbului, trebuie sa ai in vedere faptul ca acest tip de cereale este recomandat a se cultiva prin rotatie cu alte specii de plante, pentru evitarea reducerii continutului de materie organica si macroelemente din sol. Monocultura se poate realiza pe solurile fertile si cu rezerva de apa in sol.

Plantele premergatoare indicate pentru cultura de porumb includ cerealele paioase, floarea soarelui, cartofii, leguminoasele anuale, canepa, inul, sfecla.

Cele mai importante etape pentru reusita unei culturi de porumb sunt:

  • Alegerea corecta a hibridului;
  • Pregatirea terenului;
  • Tratamentul semintelor;
  • Momentul semanatului;
  • Stabilirea corecta a normei de insamantare;
  • Stabilirea adancimii de semanat;
  • Lucrarile de ingrijire ale culturii.

Pentru semanat, se aleg hibrizii cei mai buni pentru conditiile de mediu din zona si seminte cu o puritate mare si un grad de germinatie de minim 90%.

Dupa ce solul a fost eliberat de cultura premergatoare, se realizeaza o serie de lucrari pentru pregatirea acestuia care include:

  • Mobilizarea la o adancime de circa 26 - 28 cm;
  • Incorporarea resturilor vegetale;
  • Aplicarea ingrasamintelor si a amendamentelor;
  • Maruntirea terenului si nivelarea acestuia, cand se pot aplica concomitent ingrasaminte si erbicide.

Este recomandat ca samanta sa fie achizitionata de la comercianti autorizati, deoarece producatorii de samanta asigura tratamentul impotriva principalelor boli , in caz contrar este necesara tratarea samantei cu fungicide si insecticide specifice.

Semanatul are loc primavara, in general in luna aprilie, la o temperatura in sol de 8 grade masurata la o adancime de 10 cm.

Se pot folosi intre 15 si 30 de kilograme de seminte pe hectar. Distanta luata intre randuri este de circa 70 sau 80 cm, iar adancimea variaza intre 5 si 8 cm, fiind mai mare in soluri mai uscate.

Ingrijirea porumbului

Porumbul - de la semanat, la recoltare si procesare (3)

Cerintele fata de apa ale porumbului variaza in functie de zona si de conditiile meteo intre 5000 - 5800 metri cubi / ha. Perioada in care irigarea este esentiala dureaza aproximativ din a doua jumatate a lunii iunie si pana la finalul lui august.

Irigarea se poate realiza prin diverse metode, una dintre cele mai populare fiind aspersiunea. Se realizeaza, in general, 3 - 4 irigari intr-un interval de 12 zile – doua saptamani. Daca primavara este mai secetoasa, se poate iriga deja terenul din aceasta perioada.

Porumbul este o planta cu nevoi ridicate de nutrienti. La circa 100 kg de boabe ar trebui sa existe aproape 2 kg si jumatate de azot, 2 de fosfor și 3 de potasiu, cele trei elemente esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor.

Fertilizarea cu gunoi de grajd se poate realiza o data la 4 ani, folosind 40t / ha.

Fertilizarea chimica este necesara in cazul porumbului si se realizeaza cu ingrasaminte NPK. Azotul va spori dezvoltarea masei foliare, fosforul fructificarea, iar potasiul rezistenta la seceta si boli.

Ingrasamintele comerciale se aplica in mai multe etape. Se realizeaza atat fertilizare de baza, cat si foliara, atunci cand planta a dezvoltat 4 - 6 frunze si la un interval de circa 2 saptamani dupa acest moment. O data cu fertilizarea foliara se face si combaterea chimica a buruienilor cu erbicide omologate pentru cultura porumbului.

Eliminarea buruienilor este cea mai importanta lucrare de intretinere care trebuie desfasurata in mod constant pentru ca, in caz contrar, buruienile consuma nutrienti si pot duce la pierderi insemnate. Tratamentele cu erbicide pot fi aplicate inaintea semanatului, la semanat, cat si dupa realizarea insamantarii.

In ceea ce priveste tratamentele impotriva daunatorilor sau bolilor, exista diverse solutii fungicide si insecticide care pot fi aplicate la nevoie. Acestea vor proteja planta si vor duce la o recolta mai buna.

Printre dusmanii cei mai comuni ai porumbului, din randul insectelor, putem mentiona viermele sarma, sfredelitorul porumbului, viermele vestic al radacinilor de porumb, gargarita frunzelor.

Recoltarea si valorificarea

Porumbul - de la semanat, la recoltare si procesare (4)

In cazul suprafetelor mici, porumbul poate fi recoltat in mod manual sub forma de stiuleti depanusati, insa in cazul suprafetelor mari, se recolteaza in mod mecanizat , sub forma de boabe, utilizand utilaje care faciliteaza intregul proces. Recoltarea se face in functie de gradul de umiditate al boabelor, iar in cazul metodei mecanizate, acestea ar trebui sa aiba o umiditate mai mica de 25%. Dupa ce porumbul a fost recoltat, boabele trebuie uscate pana la un nivel de umiditate de aproximativ 14%. Apoi, porumbul se va depozita in silozuri sau depozite.

Porumbul poate fi valorificat in diferite moduri. In primul rand, poate fi utilizat in alimentatie fiind un important ingredient in diverse preparate culinare si produse comerciale. Totodata, porumbul poate fi consumat direct sau poate fi folosit ca si hrana pentru animalele din gospodarie.

Din porumb se pot obtine, de asem*nea, si biocombustibili, celuloza, parti ale plantei fiind intrebuintate si in industria medicinala.

Cultura de porumb este una dintre cele mai profitabile din tara noastra data fiind cererea ridicata pentru acest tip de cereale si utilizarile sale multiple. Porumbul poate creste cu usurinta daca este intretinut prin fertilizari, combaterea buruienilor, a bolilor si daunatorilor.

Pentru toate aceste probleme comune, iti stam la dispozitie cu produse de calitate pe care le poti comanda cu usurinta direct de pe site-ul Farmbee.

Porumbul - de la semanat, la recoltare si procesare (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6395

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.