LHRH test - Bij een kind (2024)

Bij een kind

Inleiding

Binnenkort komt uw kind naar de verpleegafdeling Kindergeneeskunde voor een LHRH-test.
Hier leest u over het doel van deze test, de werkwijze en de opname.

Wat is LHRH?

LHRH staat voor Luteïniserend Hormoon Releasing Hormoon. Met de LHRH-test wordt gekeken of de hypofyse de geslachtshormonen LH en FSH kan aanmaken. De hypofyse is een orgaan in de hersenen.

Doel van de LHRH-test

De test wordt gedaan bij kinderen waarbij de puberteit niet op gang komt. Met de LHRH-test wordt de hoeveelheid LH en FSH die uw kind aanmaakt onderzocht.


De hormonen LH en FSH worden afgegeven door de hypofyse. Ze zorgen ervoor dat uw kind geslachtshormonen aanmaakt en in de puberteit komt. LHRH is het stofje dat de hypofyse stimuleert om LH en FSH af te geven.


Tijdens de LHRH-test krijgt uw kind LHRH toegediend. De hypofyse geeft dan tijdelijk meer LH en FSH af, waardoor de dokter de hoeveelheid aangemaakte hormonen goed kan meten in het bloed. Op deze manier kunnen afwijkingen in de geslachtshormoonafscheiding worden ontdekt.

Voorbereiding

Vijf dagen voor de test neemt uw kind medicijnen in via de mond. Uw kind mag daarbij gewoon eten en drinken.

Ziekte

Neem telefonisch contact met de poli Kindergeneeskunde als uw kind de dagen voor de test ziek is óf contact heeft gehad met een kind dat een besmettelijke (kinder)ziekte heeft zoals waterpokken, rode hond, bof, mazelen of kinkhoest.

Meenemen

  • iets ter afleiding zoals knuffel en speeltje
  • het ziekenhuispasje van uw kind
  • een geldig legitimatiebewijs
  • eventuele medicijnen die uw kind gebruikt
  • Opnameduur

    De totale opnameduur is ongeveer 3 uur.

    Dag van de test

    Is met uw kind is afgesproken om verdovende zalf te gebruiken voor het plaatsen van het infuus? Smeer dan 1 uur voor de afspraak, deze verdovende zalf (Emla ® ) in allebei de elleboogplooien.

    Op de dag van de test melden u en uw kind zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling Kindergeneeskunde.

    De test

    Voor de test is een infuus nodig waar bloed uit afgenomen kan worden en medicatie gegeven kan worden. Het plaatsen van het infuus vindt plaats in een aparte behandelkamer. Daar brengt de verpleegkundige samen met de arts, een infuus bij uw kind in.


    Uit dit infuus wordt een bloed afgenomen en daarna wordt via dit infuus medicatie gegeven.

    Daarna neemt de verpleegkundige na 30, 60 en 120 minuten bloed uit het infuus af. Als de laatste bloedafname heeft plaatsgevonden, wordt het infuus direct verwijderd.

    Tussen de bloedafnamen door krijgt uw kind een zoutoplossing (NaCl 0.9%) via het infuus. Deze oplossing zorgt er voor dat het bloed in het infuus niet stolt. Het infuus kan daardoor steeds opnieuw worden gebruikt.

    Bijwerkingen

    Er zijn verschillende bijwerkingen bekend over de medicatie die uw kind krijgt toegediend.

  • Soms kan het kind last hebben van misselijkheid, buikpijn en hoofdpijn.
  • Heel soms komt het voor dat er sprake is van een benauwd gevoel, hartkloppingen, huiduitslag of blozen.
  • Meldt het bij de verpleegkundige als u deze klachten bij uw kind merkt.

    Uitslag van de test

    De uitslag van de test krijgen u en uw kind van uw dokter.
    De afspraak hiervoor krijgt u via de verpleegkundige van de afdeling.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het
    eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Opmerkingen

    Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden;

    Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

    VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

    Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

    LHRH test - Bij een kind (2024)

    References

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Prof. Nancy Dach

    Last Updated:

    Views: 5259

    Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

    Reviews: 80% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Prof. Nancy Dach

    Birthday: 1993-08-23

    Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

    Phone: +9958996486049

    Job: Sales Manager

    Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

    Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.